Talga har hittat fyndighet i världsklass

Vittangi Det australienskisk-svenska gruvbolaget Talga Resources har genomfört provborrningar i Niska-fyndigheten i Vittangi som visar på en "exceptionellt höghaltig" grafitfyndighet.

- Denna grafitfyndighet är av absoluta världsklass och av en sällan skådad kvalitet globalt sett, kanske den bästa någonsin. Vittangiprojektet har redan efter befintliga tester visat att det rör sig om de största och mest renodlade grafitfyndigheterna i Europa. Det nya området som vi nu testat öppnar upp för än mer långsiktiga lösningar, säger Talgas koncernchef Mark Thompson.

- Vi ser fram emot att utforska hur denna upptäckt kan ge ännu mer värde till vår planerade integrerade grafitanodproduktionsanläggning i norra Sverige, som planeras byggas i anslutning till de stora batterifabrikerna i Europa, säger Mark Thompson.

Talga Resources vill etablera en fabrik för tillverkning av batterikomponenter i Luleå, en verksamhet med cirka 70 anställda och miljardomsättning. Det är en följd av att Talga hittat tillräckligt mycket grafit för att öppna en gruva i Vittangi, med cirka 50 anställda.

Det australiensisk-svenska Talga är ett globalt gruvföretag som bryter och anrikar grafitmalm till grafit- och grafenprodukter, produkter som används för tillverkning av miljövänliga lösningar i batterier, kolfiberkompositer och i beläggning på många material för ökad hållbarhet.