Blamorama satsar på mobilspel för unga

Luleå Ingrid Fridesjö, som driver digitala kommunikationsbyrån Blamorama, satsar på ett mobilspel som ska lanseras i Asien nästa år.

Blamorama, som i fyra år arbetat med rörlig bild åt sina kunder för publicering i sociala medier och andra digitala kanaler, arbetar nu med att ta fram ett spel för en yngre målgrupp, att användas i mobilen. Spelet heter Bumi-Next stop Earth och handlar om hur vi kan förbättra miljön och undvika den hotande klimatförändringen.

- Vi började fundera över vad vi kan göra med spel på temat att ta hand om planeten.  Ett riktigt kul spel som man vill återkomma till där man samtidigt kan lära sig saker, inspireras till innovation och skapande, säger Ingrid Fridesjö.

Spelet är också tänkt att kunna användas i skolundervisningen. Ämnen som tas upp är transporter, djurliv, konsumtion, energi och återvinning.

På Blamorama började teamet skissa på spelet innan Greta Thunberg gjorde klimatfrågan riktigt stor, och nu har det växande klimatengagemanget ökat intresset för spelets tema ännu mer. Lanseringen av spelet kommer att börja i Indonesien och Malaysia. Nyligen deltog Blamorama på en av Asiens största spelmässor i Kuala Lumpur. Där var intresset stort, enligt Ingrid Fridesjö.

- Sydostasien är den spelmarknad som växer mest och särskilt när det gäller mobilspel. Att vi väljer att lansera här är bara vår start. Spel är globala, säger hon.

Blamorama utvecklar spelet med den indonesiska underleverantören Nightspade.

För att kunna satsa på det nya spelet och samtidigt fortsätta verksamheten i Blamorama, ska man i början av 2020 bilda ett nytt bolag för spelsatsningen.

- Nu letar vi folk som är intresserade av att jobba med oss och investera i det nya bolaget, säger Ingrid Fridesjö.

Redan nu har man tunga rådgivare som Stefan Lampinen och Sabrina Suikki. Bolaget Blamorama har bara två anställda, Ingrid Fridesjö själv och hennes kollega Maya Umar. Övriga medarbetare arbetar som konsulter.

En första lansering för spelet är beräknad till hösten 2020. Bumi betyder jord (planet) på indonesiska och malaysiska.