Jörgen Eriksson

Jörgen Eriksson, vd för Invest in Norrbotten. Foto: Lennart Håkansson

NASA deltar i klimatmöte i Norrbotten

Luleå I slutet på februari arrangeras klimatkonferensen Demo North Summit i Luleå och Piteå. En av de internationella deltagarna blir amerikanska rymdorganisationen NASA.

Klimatkonferensen Demo North Summit samlar några av världens ledande industriaktörer. Det är första gången som NASA deltar som officiell representant på ett publikt evenemang i Sverige.

Andra deltagare blir Facebook, Northvolt, LKAB, Vattenfall, Hybrit, SunPine, Luleå Tekniska Universitet och biltestbranschen.

Syftet med Demo North Summit är att sprida kunskap om hur industrier kan göra tekniksprång, och hur Norrbotten erbjuder de nödvändiga förutsättningarna för detta. Norra Sverige ska visas upp som ett globalt skyltfönster för världsledande test och teknikomställningar inom industribranscher som stål, rymd, transport, gruv, energi, skog, kemi, batteri- och materialindustrin.

- Det här är sannolikt nästa års viktigaste konferens i norra Europa, både när det gäller ekonomin och kli- matet. När en aktör som NASA vill komma och berätta varför Norra Sverige är rätt plats för deras tester så är det ett kvitto på att vi redan åstadkommit mycket här och att Norrbotten är ett viktigt nav för industriomställningen framåt, säger Jörgen Eriksson, vd på Invest in Norrbotten.

Demo North Summit väntas locka 250 deltagare från Sverige och andra länder. Konferensen blir i Luleå och Piteå 26–28 februari 2020. Initiativtagare är Invest in Norrbotten, Luleå tekniska universitet och Sparbanken Nord.

Demo North Summit är en del av Demo North-projektet som är ett av de 29 projekt i Norrbotten och Västerbotten som får dela på 180 miljoner kronor i EU-stöd från strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland. Demo North får 7,8 miljoner kronor för att genomföra åtgärder som ska öka antalet internationella investeringar och etableringar inom test- och demomiljöerna i Norrbotten.

Annons