Projekt ska underlätta ägarskiften i norr

Luleå Ett nytt projekt ska underlätta ägarskiften i Norrbotten och Västerbotten. 

I de två nordligaste länen finns 4.000 företag som står inför ägarskiften de närmaste åren och många av dem vet inte hur det ska gå till. Något som kan hota tusentals arbetstillfällen.

Därför startar nu projektet Coocon, som finansieras av Tillväxtverket, EU strukturfond Övre Norrland och regionerna Norrbotten och Västerbotten, plus deltagaravgifter från företagen. Nu letar man tillväxtföretag som står inför ägarförändring.

– Vi har inte kunnat hitta någon verksamhet med samma dignitet som vår. Tidigare har det funnits informationsinsatser inom området men inte att aktivt gå in och hjälpa företagen, säger Anders Gothefors vd för Connect, som driver projektet i samarbete med Coompanion.

– Vi tror oss behöva utvärdera 350 eller fler bolag för att kunna erbjuda 60 bolag plats i projektet. Här har har vi ett fint samarbete med ALMI, säger Roger Filipsson, ansvarig för Coompanon i Västerbotten och delansvarig för Coocon.

Coocon ska ha sex anställda och ett antal konsulter runt om i Norrbotten och Västerbotten. Projektet ska pågå fram till 2022.