PT fälls för artikel om företagsledare och katt

Piteå Piteå-Tidningen fälls i Pressens Opinionsnämnd för en artikel om en företagsledare i Piteå och en katt. Artikeln var kränkande för den namngivna företagaren, skriver nämnden i sitt klander av tidningen.

PT skrev i januari om att en namngiven företagsledare i Piteå åtalades för djurplågeri efter att länsstyrelsen gjort en åtalsanmälan efter att en veterinär slagit larm.

I artikeln fanns detaljer ur veterinärrapporten som ledde till att katten avlivades. Tidningen hade inte lyckats nå företagaren för en kommentar.

Allmänhetens pressombudsman konstaterade i sitt utlåtande att en framträdande företagsledare är en offentlig person. Men frågan om hur en företagsledare tar hand om sin katt, har ingen betydelse för ställningen som företagsledare, även om saken ledde till åtal, skriver PO.

Enligt PO innehöll publiceringen många känsliga detaljer, samtidigt som den gav en ensidig bild av händelsen, till nackdel för företagaren.

Presentationen var "oproportionerlig i förhållande till allmänintresset för fallet, som sammanfattningsvis gällde att anmälaren tagit sin tretton år gamla katt till veterinären lite för sent", skriver PO och kommer fram till att tidningen ska klandras.

Vilket Pressens Opinionsnämnd håller med om, och fäller tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

I en uppföljande artikel skrev Piteå-Tidningen om att företagsledaren friades i tingsrätten, men det påverkar inte bedömningen av publicitetsskadan.