Treepower ska utveckla hållbart flygbränsle i Norrbotten

Luleå Det regionala samverkansprojektet Treepower får EU-stöd för att ta fram hållbart bioflygbränsle i Norrbotten.

Treepower ska under tre år skapa förutsättningar för kommersiell produktion av hållbart bioflygbränsle ur skogsråvara i Norrbotten. Initiativtagare till Treepower är Luleå Näringsliv, Piteå Science Park och Luleå tekniska universitet.

- Luleå tekniska universitet har under flera år bedrivit internationellt uppmärksammad forskning kring bioflygbränsle från skogsrester. Detta ligger till grund för en vilja att satsa på bioflygbränsle från regionen. Genom samverkan i detta projekt  kommer vi att undersöka var en storskalig anläggning för tillverkning av biojetbränsle skulle kunna placeras, säger Fredrik Granberg, forskare vid Luleå tekniska universitet och platschef vid LTU Green Fuels.

LTU Green Fuels är en forskningsinfrastruktur som LTU byggt och som kan anpassas för att testa olika råvaror och processlösningar för produktion av biojet. Projektet ska stärka förutsättningarna för en framtida etablering. Det ska resultera i ett helhetskoncept för storskalig produktion.

- Såväl fossilfrihet som självförsörjning, cirkularitet, och hållbar mobilitet är stora samhällsutmaningar för alla branscher att förhålla sig till. Genom det breda partnerskapet i TreePower kommer vi kunna påskynda en större, nödvändig och tvärsektoriell omställning som handlar om mer än bara flyg, säger Carl Wangel, projektsamordnare för Treepower och affärsutvecklingschef på Luleå Näringsliv.

Partners i projektet är Luleå tekniska universitet, Piteå Science Park, Luleå Näringsliv, Luleå kommun, Piteå kommun, Luleå energi, Pite energi, Sveaskog, Norra Skogsägarna, Bothnia Bioindustries Cluster, SAS, Sparbanken Nord, LTU holding, KIRAM och Region Norrbotten.

Treepower är ett av de 29 projekt i Norrbotten och Västerbotten som får dela på 180 miljoner kronor i EU-stöd från strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland. Projektet Treepower får 5,8 miljoner kronor ur Europeiska regionalfonden "för att att skapa rätt förutsättningar för att utveckla och starta en kommersiell och storskalig inhemsk produktion av bioflygbränsle i Norrbotten och därigenom bidra till den svenska flygbranschens mål om ett fossilfritt inrikesflyg fram till 2030."