Det går bra för företagen i Norrbotten

Luleå Vart tredje företag i Norrbotten har ökat sin försäljnings- och produktionsvolym det senaste halvåret, och mer än vartannat företag väntar sig fortsatt ökning i försäljning och produktion. Bäst går det för byggsektorn.

Det visar Svenskt Näringslivs konjunkturbarometer för första kvartalet i år.

152 företag i Norrbotten har svarat på frågor om produktion, försäljning, investeringar och antalet anställda det senaste halvåret och det kommande halvåret. Svaren visar att Norrbotten har en starkare konjunktur än genomsnittet i Sverige.

Stadsflyttarna i Kiruna och Gällivare och andra stora bygg och infrastrukturprojekt gör att optimismen är stor inom Norrbottens byggbransch. Över 60 procent av företagen i byggsektorn tror på fortsatt bra tider med ökad försäljning och produktion, de kommande sex månaderna.

– Det är en annan situation här i Norrbotten inom byggsektorn jämfört med övriga Sverige, då vi har stadskärnor som ska flyttas till förmån för fortsatt gruvdrift, vilket avspeglas i Svenskt Näringslivs konjunkturbarometer, säger Hans Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten.

– Det är en bra arbetsmarknad. Hinder för företagen att anställa är bostadsbristen. Bristen på bostäder gör det svårt att rekrytera kvalificerad personal och detta kan i sin tur bromsa tillväxten i regionen, säger Hans Andersson.

Undersökningen gjordes mellan den 28 januari och den 13 februari i år.