Här finns största behovet av arbetskraft

Luleå På Norrbottens arbetsmarknad finns det gott om jobb. Störst efterfrågan på arbetskraft finns inom branscherna vård och omsorg, företagstjänster och hotell och restaurang.

Under torsdagen publicerade Arbetsförmedlingen "Jobbmöjligheter" med information om yrken med bäst chans till jobb i Norrbotten under 2019.

– Jobbmöjligheterna på länets arbetsmarknad är väldigt goda inom ett flertal yrken för dig som har utbildning och eller erfarenhet, säger Timo Mulk-Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen i Norrbottens län.

Arbetsförmedlingens senaste prognos visar på en fortsatt stark arbetsmarknad i Norrbottens län. I år väntas 700 nya jobb i länet. Många arbetsgivare har svårt att hitta arbetskraft med rätt utbildning och kompetens. Det beror på fortsatt stora pensionsavgångar, en god konjunktur och att arbetslösheten har minskat.

De här yrkena har stor brist på arbetskraft: Anläggningsmaskinförare, Barnmorskor, Bussförare, Civilingenjörsyrken inom bygg och anläggning, Förare av jordbruks- och skogsmaskiner, Industrielektriker, Ingenjörer och tekniker inom maskinteknik/bygg och anläggning, Kockar och kallskänkor, Lastbilsförare, Läkare, Lärare, Mjukvaru- och systemutvecklare, Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer, Psykologer, Sjuksköterskor, Socialsekreterare, Tandläkare, Tolkar, Underhållsmekaniker och maskinreparatörer, Undersköterskor.

I följande branscher är det däremot större konkurrens om jobben och svårare att få jobb för de sökande:  Butikssäljare, dagligvaror/fackhandel, Ekonomiassistenter, Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister, Kassapersonal, Kontorsassistenter och sekreterare, Kontorsreceptionister, Kundtjänstpersonal, Städare, Telefonister, Vaktmästare.

Annons
Annons