Khaled Sedrak

Khaled Sedrak, grundare av NxtVn, berättar om planerna på en stor datacenter-park i Boden. Foto: Mats Engfors/Fotographic

NxtVn vill bygga stor datacenter-park i Boden

Boden NxtVn som bygger upp ett globalt kluster av stora datacenter-parker, vill bygga en av sina parker i Boden.

Det avslöjade grundaren och vd:n för holländska NxtVn, Khaled Sedrak, under Bodens näringslivsgala på lördagskvällen.

Den nya etableringen är tänkt att bli i närheten av ställverket i norra Svartbyn. NxtVn samarbetar om etableringen med investmentbanken Macquarie. Någon tidsplan finns ännu inte.

NxtVn:s affärsidé är att erbjuda "campus-liknande" plats för dataservrar och en öppen digital infrastruktur för snabb uppkoppling och molntjänser. Man vill vara en partner för alla datacenteraktörer som behöver stor datakapacitet och snabb uppkoppling. Visionen är ett globalt kluster av parker som blir knutpunkter i en global infrastruktur för datatrafik. 

Den första stora parken man etablerade var i Halli i Finland. Sen följde Nederländerna, Frankrike och Egypten. Förutom i Boden har man också planer på etableringar i Norge, Danmark, Tunisien och Förenade Arabemiraten, liksom på östskusten i USA.

NxtVn grundades 2014. Grundaren Khaled Sedrak blev 2017 av Broad Group utsedd till en av världens 50 inflytelserikaste personer inom datacenter och molntjänstidustrin. 

Annons