Willys ska halvera matsvinnet

Luleå Matkedjan Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2015, bland annat i butiken i Lule

Willys har låtit Sifo undersöka vilka matprodukter det är som hamnar i soporna. Det är framför allt mjukt bröd som slängs i stora mängder. Varannan svensk slänger mjukt bröd.

Efter brödet följer olika varianter av frukt och grönt; gurka (30 procent), banan (27), clementin (24), tomater (23) och äpplen (23).  Mejeriprodukter som mjölk (22 procent), crème fraiche (21), grädde (18), hårdost (14), yoghurt (11) och gräddfil (11) är också med på listan över de 20 produkter som slängs mest.

– Ju bättre kunskap vi har kring vad exakt det är som slängs, desto större chans att vi lägger fokus på rätt saker. Ta bröd till exempel, bara genom att tex på ett systematiskt sätt prissänka bröd med kort datum lyckades vi minska Willys brödsvinn med 17 procent förra året. Små grepp som gjorde enorm skillnad. Nu ska vi fortsätta hitta kreativa lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.