Inflyttningslots flyttar 101 till länet

Luleå Inflyttningslots växlar upp för att flytta 101 personer till länet under 2019. Malin Karlsson har anställts för att vidareutveckla tjänsten.

Inflyttningslots är en en tjänst som erbjuds av HR- och rekryteringsföretaget Terminalen, för att hjälpa arbetsgivare runt om i Norrbotten att ta hand om alla praktiska frågor som uppstår när en verksamhet rekryterar en person till Norrbotten från en annan del av Sverige eller från utlandet.

- Att Malin har klivit in för att utveckla Inflyttningslots är ett viktigt steg för att, tillsammans med arbetsgivare och samarbetspartners, trygga kompetensförsörjningen i länet, säger Peder Hansson, vd för Terminalen.

Malin Karlsson har anställts för att utveckla Inflyttningslots i hela Norrbotten. Hon kommer närmast från rollen som utbildningsansvarig på Ung Företagsamhet Norrbotten.

– Det är ett viktigt uppdrag i ett betydelsefullt sammanhang. Varje person som tackar nej till ett jobberbjudande på grund av omständigheter kring inflyttning är en stor förlust för Norrbotten, då många verksamheter redan idag har svårt att rekrytera. Vi måste se till att trygga kompetensförsörjningen på olika sätt och Inflyttningslots erbjuder det praktiska stödet för att kunna göra det, säger Peder Hansson.

Inflyttningslots handlar om saker som att hitta sysselsättning till medföljande, bostad eller arbetstillstånd och personnummer. Man genomför även guidade förhandbesök och regelbundna ”Inflyttningsluncher” på åtta orter i länet för att få nyinflyttade att bygga upp sina regionala nätverk.