100 miljoner kronor ska öka automationen

Sverige IUC Norr deltar som en av åtta noder i satsningen Smart industri/Robotlyftet.

Inom ramarna för initiativet ska små- och medelstora industriföretag få lättare att automatisera och robotisera verksamheterna.

– Det känns viktigt att kunna erbjuda företagen stöd att utvecklas inom automation och robotisering. Vi har sett vilken positiv effekt det kan ha för konkurrenskraften, säger Åsa Tjärnberg, vd för IUC Norr, i ett pressmeddelande.

IUC samverkar genom projektet bland annat med Rise, Robotdalen Automation Region och SWIRA (Swedish Industrial Robot Association). Företag som deltar i insatserna kan också söka en automationscheck. Ett av företagen som varit med tidigt i projektet är SLP i Övertorneå, som tillverkar släpvagnspåbyggnader.

– Vi fick en väldigt bra genomlysning över våra möjligheter att automatisera. Vi gjorde simuleringar för en robot för vår balksvets, och ny bedömning av vår strategi. Ett viktigt
resultat var att projektet väckte tankar hos vår personal om vad automatisering kan innebära, och vikten av att se även på andra delar av verksamheten, innan vi fattar beslut, säger Karin Prytz, vd på SLP.