Austin-besök i norra Sverige

Luleå Under veckan har en delegation från IC2-instititutet vid universitet i Austin besökt Luleå, Piteå och Skellefteå för att ta del av hur mindre städer kan locka till sig stora investeringar.

Representanterna från Texas University har under veckan besökt bland annat Piteå Science Park, Markbygdens vindkraftspark, Luleå Science Park, Hybrit i Luleå och Northvolt i Skellefteå.

Delegationen från Texas vill se hur man kan utveckla entreprenörskap och locka investeringar till små städer, med amerikanska mått mätt, som Luleå, Piteå och Skellefteå.

- Vad ni är bra på är att lyckas få industri och universitet att samarbeta för att nå målen för fler innovationer och investeringar. Det är något Amerika desperat behöver, säger Greg Pogue, chef vid institutet IC2 (Innovation, Creativity and Capital) vid Texas University i Austin. 

Enligt Greg Pogue kan en utveckling på det här området vara en viktig motkraft mot den växande klyftan mellan storstadsregioner å ena sidan och småstäder och landsbygd å den andra. 

Greg Pogue pekar på etableringar och företag som Facebooks etablering i Luleå, Hybrit-projektet i Luleå, vindkraftsatsningen i Markbygden, Sunpine i Piteå och Northvolt i Skellefteå. Det som gör satsningarna i norra Sverige särskilt intressanta är, enligt honom, att de bygger på hållbarhet och grön energi som vattenkraft, vindkraft och biobränsle.

- Det här är en spännande fortsättning på samarbetet där vi varit inbjudna för att se utvecklingen i Austin och de nu besöker oss för att se hur små städer kan locka stora investeringar, säger Jens Lundström, vd för Arctic Business Incubator, som tillsammans med LTU Business är värdar för besöket.