BDX får stororder i Markbygden

Piteå BDX Företagen AB har fått uppdraget att utföra markentreprenaden för 202 vindkraftverk i Markbygden utanför Piteå. Det är den största entreprenaden i BDX Företagens historia.

Uppdragsgivare är tyska Enercon GmbH och avtalet sträcker sig över tre år. De 202 vindkraftverken får en sammanlagd effekt på cirka 850 megawatt, vilket motsvarar en kärnreaktor.

- Man kan se det som att vi utför ett stort entreprenadprojekt eller som att vi lägger grunden till framtidens energiförsörjning. För oss är det båda delarna, säger Fredrik Persson, vd för BDX Företagen.

BDX Företagen kommer att anlägga vägar och monteringsytor och kranplaner i Markbygden och schakt och grusfyllning för vindkraftsverkens fundament. Projektet innefattar ny- och ombyggnation av totalt 17,5 mil väg i området.

- Vi har satt upp en särskild organisation för Markbygden som både involverar vår entreprenadverksamhet och vår maskin- och transportverksamhet. Det är närmare 130 personer verksamma i projektet, med ett 100-tal fordon. Bland annat har vi 30-tal grävmaskiner på plats, till det kommer lastbilar och lastmaskiner som ska forsla material, säger Tore Lindbäck, kalkylchef på BDX Företagen.

BDX Företagen har redan utfört entreprenader i Markbygden åt Enercon. Vindkraftsparken Markbygden är Europas just nu största pågående vindkraftsprojekt.