Flygplan

Nu är all flygtrafik på icke kommersiella flyglinjer upphandlad.

Klart med nya avtal för flygtrafik i norr

Luleå Trafikverket har nu upphandlat trafiken på samtliga linjer i norra Sverige med allmän trafikplikt. Nya operatörer i norr är Amapola Flyg AB, Jonair Affärsflyg AB och Regional JetOÜ.

- Det känns skönt att avtalen är på plats. Flygtrafiken är viktig för att upprätthålla en god tillgänglighet till dessa orter och regioner, säger Anna Fällbom, chef för trafikavtal och transportnät på Trafikverket.

Regional Jet OÜ ska trafikera sträckan Gällivare-Arvidsjaur-Stockholm/Arlanda.

Jonair Affärsflyg AB ska trafikera sträckorna Pajala-Luleå, Östersund-Umeå och Sveg-Stockholm/Arlanda.

Amapola Flyg AB ska trafikera sträckorna Hemavan-Kramfors-Stockholm/Arlanda, Vilhelmina-Lycksele-Stockholm/Arlanda och Torsby-Hagfors-Stockholm/Arlanda.

Tidigare operatörer på några av sträckorna har haft problem med att upprätthålla avtalad trafik. Den nya upphandlingen innehåller därför delvis nya krav på operatörernas ekonomi och trafikens kvalitet. Trafikverket ska också göra en bättre uppföljning av trafiken, för att säkra en stabil flygtrafik för resenärerna.

Trafikverket ska ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift.