Max har stöttat fattigdomsbekämpning i tio år

Luleå I drygt tio år har Max satsat 7-10 procent av nettovinsten på fattigdomsbekämpning i bland annat Afrika.

Stiftelsen Rättvis fördelning har verkat i det fördolda fram till nu, när Curt Bergfors, Max huvudägare, berättar om satsningen i samband med stiftelsens tioårsjubileum.

- Det handlar om att rädda liv – och förändra liv. Detta är inte välgörenhet. Det är rättvis fördelning, säger Curt Bergfors, grundare och styrelseordförande i Max Burgers AB.

Pengarna har gått till fattigdomsbekämpning, katastrofhjälp och sjukvård, bland annat i SOS Barnby i Senegal och katastrofhjälp på Haiti 2010.

De projekt som stiftelsen driver eller stödjer syftar till att säkra utsatta människors basbehov, men på längre sikt också skapa förutsättningar för självförsörjning och bryta fattigdomsspiralen.

Stiftelsen bildades 2009 efter att Curt Bergfors donerat 9 procent av aktierna i moderbolaget som stiftelsekapital. Det är preferensaktier med garanterat företräde till utdelning på minst 7 till 10 procent av Max-koncernens årliga nettovinst. Redan innan stiftelsen bildades, från 2006, har motsvarande vinstandel gått direkt från företaget till fattigdomsbekämpning.

Från början avsattes 267 miljoner kronor. Utdelningen har ökat i takt med Max framgångar. De tre senaste åren har 100 miljoner kronor delats ut till stiftelsen.