Luleå Energi 2

Johan Westerberg, energiingenjör på Luleå Energi och Urban Svanberg, säljare av energitjänster på Luleå Energi. Foto: Lennart Håkansson

Ökat intresse för solceller även bland företag

Luleå Intresset för solenergi ökar, både bland privatpersoner och företag. Under söndagen arrangerade Luleå kommun och Luleå Energi en solcellsafari för intresserade som fick besöka olika solpanelsinstallationer runt Luleå.  

- Företag visar mer och intresse för solpaneler. Det är allt från företag som ser det som en ekonomisk fördel, till företag som vill ha en klimatsmart lösning, säger Johan Westerberg, energiingenjör på Luleå Energi.

Företag som har stora lokaler med stora takytor ser solpaneler som en intressant energilösning. En bransch som är särskilt intresserad är fastighetsbranschen med företag som förvaltar fastigheter och bygger hus. En grupp där intresset ökat stort på sista tiden är bostadsrättsföreningar.

- Vi skräddarsyr lösningar efter kundens behov. En del klarar sig med en mindre lösning. Andra, som vill ha en starkare samhälls- och miljöprofil, vill gärna investera i en större anläggning som med fördel är synlig för omgivningen, säger Johan Westerberg.

Luleå kommun har energirådgivare som företag och privatpersoner kan vända sig till. Luleå Energi är en lokal leverantör av nyckelfärdiga lösningar. Branschen växer i takt med intresset och det finns många företag att välja mellan.

Än så länge står privatpersoner för större delen av intresset för solpaneler. Under söndagens solcellssafari besöktes två villor och en jordbruksfastighet.

Den största industriella solpanelsinstallationen i Norrbotten är anläggningen på taket till Lindbäcks Byggs nya husfabrik på Haraholmen utanför Piteå. Den största markfasta anläggningen i Norrbotten är Luleå Energis solkraftspark vid Sunderby sjukhus.

Annons