Swerim och Boliden försöker återvinna farligt avfall

Luleå Metallforskningsinstitutet Swerim i Luleå samarbetar med gruvbolaget Boliden om att försöka återvinna miljöfarligt avfall. Pilotförsöket har gått bra.

Miljöfarligt slam, som normalt tar stor plats i en deponi, kan i stället förvandlas till något användbart. Vilket innebär bättre ekonomi för företagen och minskade risker för miljön.

De genomförda försöken har gått ut på att torka och agglomerera svavelrester, vilket innebär att det våta avfallet blir fast och lättare att hantera. Därefter rostas det, vilket gör att svavlet avlägsnas och bara de nyttiga metallerna blir kvar.

Bolidens zinkverk i Kokkola är Europas näst största tillverkare av zink. Vid framställningen av zink bildas det slam som till största del består svavel. Hundratusentals ton av svavelrester förvaras i dammar. Det våta avfallet består av 70 procent svavel, men det finns också upp till 30 procent av metaller som zink, silver och bly.Dessa skulle gå att återvinna, om det bara fanns en metod att göra det. Och nu är Boliden flera steg närmare lösningen.

– Det handlade om att hitta receptet för att kunna avvattna och sedan agglomerera, i ett format som fungerar för både lager och transport, säger projektledaren Ulf Sjöström vid Swerim.

– Vi är nöjda med de framgångsrika testresultaten och vårt samarbete med Swerim. Vi har vi ännu inte börjat med återvinning från slamdeponierna, men när vi väl tar beslutet att göra det har vi såväl kunskapen som tekniken som behövs, säger Justin Salmela, forskningschef vid Boliden Kokkola.