Chefsekonomerna om Norrlands framtid

Luleå De fyra storbankernas chefsekonomer tror på ett starkt Norrland, men det finns risker med ett konjunkturkänsligt näringsliv. Det framgår när de intervjuats av Norrlandsbarometern.

Det är Norrlandsfonden som i samband med sin konjunkturprognos Norrlandsbarometern ställt frågor till chefsekonomerna Christina Nyman, Handelsbanken, Robert Bergqvist, SEB, Annika Winsth, Nordea och Anna Breman, Swedbank.

Deras syn på Norrlands framtid är ljus.

– Normalt är Norrland mer konjunkturkänsligt för att man är tyngre inom tillverkningsindustri. Men vi kan se att den industrin trots inbromsningen mår väldigt bra just nu. Orderingången mattas av lite, men det har inte slagit så mycket ännu på produktionen. Tittar vi på stål och järn ser det bra ut. Papper och massa är fortfarande okej. Vad gäller turistnäringen som är viktig för exempelvis Jämtland så stiger boendepriser där och det är antagligen turismen som driver på den utvecklingen. Överlag ser Norrland starkt ut. Arbetslösheten är nere på låga nivåer, lägre än 2007, säger Christina Nyman, Handelsbanken.

– Norrland har en stark basindustri, men stålet och skogen är konjunkturkänslig om det blir en tydligare nedgång. Men har vi lite tur så har vi redan bottnat. Turistnäringen gynnas av en svag krona och hållbarhetsdebatten gynnar oss i att vi kan erbjuda nära turism till Norden och Europa. Kuststäderna som Luleå och Umeå växer kring universiteten, det kommer nog att fortsätta. Det som händer i urbaniseringen nu är en inflyttning från glesbygden till just kuststäderna. Den utvecklingen lär förstärkas, säger Anna Breman, Swedbank.