Talga vill tillverka batteridelar i Luleå

Luleå Det australiensisk-svenska bolaget Talga Resources vill etablera en fabrik för tillverkning av batterikomponenter i Luleå, en verksamhet med cirka 70 anställda och miljardomsättning. Det är en följd av att Talga hittat en tillräckligt stor fyndighet av grafit för att öppna en gruva i Vittangi, med cirka 50 anställda.(Uppdaterad)

- Vi är glada att kunna meddela att vi har vi har valt Luleå och industriområdet vid Luleå hamn som plats för vår framtida förädlingsanläggning. Vi ser det som optimalt att kunna ha anläggningen förhållandevis nära utvinningen och samtidigt ha tillgång till spetskompetens, forskning, logistik och grön energi, säger Talgas Sverigechef Anna Utsi.

Det australiensisk-svenska teknik- och materialföretaget Talga Resources har funnits i Sverige sedan 2011. Enligt pressmeddelande från Talga består satsningen i Norrbotten dels av gruvdrift i Vittangi i Kiruna kommun och dels en högteknologisk materialförädling  för smart industri i Luleå där malmen ska användas för tillverkningen av anodmaterial för att användas i batterier till elbilar. "Klimatsmarta grafitanoder är en viktig pusselbit både för industrins gröna omställning och för transportsektorns övergång till eldrift," skriver bolaget i ett pressmeddelande.

- Talga har en mycket ambitiös agenda för satsningen i norra Sverige och är övertygade om detta kommer att leda till nya jobb och ny kompetens i regionen, som del av det nya ekosystem för smart industri som vi nu ser växa fram i Europa. Norra Sverige har högkvalitativa grafitfyndigheter, högteknologisk basindustri och ambitiösa klimatmål. Därför är även norra Sverige ett strategiskt centrum i Talgas långsiktiga strategi, säger Talgas koncernchef Mark Thompson.

Företaget beräknar att satsningen i Norrbotten ska skapa över 100 nya jobb och en årlig omsättning på cirka 2 miljarder kronor. Anläggningen i Luleå beräknas vara igång tidigast 2021. Fullskalig gruvbrytning och fullständigt utbyggd verksamhet i Luleå beräknas vara igång tidigast 2023.

Satsningen förutsätter att bolaget får nödvändiga tillstånd för verksamheten, bland annat miljötillstånd och bearbetningskoncession för gruvan. Finansieringen är inte heller klar. För att finansiera gruvan behöver man få in minst 1,7 miljarder kronor, enligt vad Anna Utsi säger till P4 Norrbotten.

För Luleå innebär den planerade etableringen en bra start för det nya industriområde som planeras på Hertsöfältet.

- För Luleå och Norrbotten är det oerhört positivt att vi förädlar våra råvaror i regionen, det leder till att det skapas varaktiga jobb och skatteintäkter. Med Talgas etablering går också startskottet för ett helt nytt arbetsplatsområde i Luleå. Här ser vi nu hur vårt långsiktiga arbete för att främja Luleås utveckling skapar jobb och tillväxt, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå.

Talga planerar också att bedriva innovation och forskning och utveckling på sina etableringsorter, och är intresserade av samarbete med Luleå tekniska universitet.