SSAB i mörker

Biokol kan vara ett steg på vägen mot koldioxidfri stålproduktion. Foto: Lennart Håkansson

Biokol kan skapa en ny bransch

Luleå Ett treårigt regionalt projekt har testat tre metoder för att ersätta stenkol med biokol i industriella processer. 

I veckan hålls en slutkonferens för projektet Bio4Metals, där forskare från LTU, Umeå universitet och metallforskningsinstitutet Swerim har arbetat i dialog med LKAB, SSAB och Boliden.  Den primära målgruppen är små och medelstora  företag inom skogsbranschen och teknikutvecklare av processer för biokol och producenter av biokol.

- Visionen är att ge grund för att en helt ny bransch ska växa fram, säger projektledaren och forskaren Maria Lundgren vid Swerim.

Användning av biokol kan vara ett steg att minska koldioxidutsäppen från stålindustrin innan planerna på att tillverka stål med hjälp av vätgas blir verklighet.

- Tillverkning av stål utan fossila koldioxidutsläpp är ett långsiktigt mål, men innan det är verklighet kan användning av biokol i stålindustrin vara en relativt snabbt framkomlig väg, säger Barbro Kalla, projektledare och kommunikatör vid Biofuel Region, som också medverkat i Bio4Metals.

Projektet med en totalbudget på 10 miljoner kronor finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Norrbotten, Region Västerbotten och medverkande företag.

Annons