LKAB testar autonoma maskiner

Luleå LKAB testar autonoma, smarta och koldioxidfria fordon i testgruvan Konsuln i Kiruna. Lyckas man med det blir man först i världen med tekniken.

Med autonoma, självstyrande maskiner kan lastning göras under längre tid på dygnet, vilket gör det lättare för LKAB att öka produktiviteten. LKAB vill också göra verksamheten koldioxidfri, och här är eldrivna fordon med batterier ett alternativ i gruvan. Det handlar om lastmaskiner, borriggar och truckar som ska samverka med varandra, med människor och med andra fordon som rör sig i gruvan.

Försöken är ett av fyra delprojekt i Sustainable Underground Mining, SUM, där LKAB samarbetar med andra företag som Epiroc, Combitech, Volvo och ABB.

— Det finns flera utmaningar, men en av de största är att hitta smarta, enkla och framför allt säkra system för underjordstransport i blandtrafik. Vi vet att autonoma maskiner måste fungera tillsammans med förardrivna bilar i gruvan. Många tror att den tekniken redan finns, men så är det inte. Vi kommer att vara först med det här, säger Hans Engberg, LKAB:s projektledare för delprojektet.