Naturturism

Stina Almkvist, projektledare, Pär Innala, Naturturismföretagen, och Sara Nyström, Learnify.

Nytt verktyg ska hjälpa naturturismföretag

Norrbotten Branschorganisationen Naturturismföretagen, Swedish Lapland Visitors Board och Learnify har tillsammans utvecklat ett verktyg för naturturismföretagare.

Verktyget, som är en distansoberoende kurs på nätet, har utvecklats med medel från länsstyrelsen, Region Norrbotten och Sparbanken Nord. 

– En naturturismföretagares tillvaro är ibland ganska hektiskt, att ta hand om gäster och visa vår fantastiska natur är bara toppen av isberget med arbetsuppgifter som ska utföras. Tyvärr blir det lätt så att företagets egen utveckling bortprioriteras när kurstillfällen och utbildningar oftast erbjuds på annan ort vid fasta datum. Med det här verktyget som fungerar både i mobil och dator, kan man välja att jobba med sin egen utveckling mot ett mer hållbart företagande, när det passar och var man vill, säger Pär Innala på Naturturismföretagen, i ett pressmeddelande.

– Det finns en stor efterfrågan globalt och nationellt hos gäster som vill uppleva resmålet Swedish Laplands arktiska natur och naturnära kultur. För att kunna möta efterfrågan och ta emot fler gäster i regionen, är det viktigt att vår destination har en hållbar inriktning. Vi vill med detta initiativ göra det enklare för företagen att ta del av kunskap för anpassning mot både Agenda 2030 samt den växande målgruppen av ansvarsfulla resenärer, säger Erica Mattsson, vd på Swedish Lapland Visitors Board.

Det nya verktyget öppnar nu upp för ett antal företag, främst inom Swedish Lapland, och målsättningen är att verktyget ska växa.

– Min upplevelse är att naturturismföretag vill göra gott och rätt, men vet däremot inte riktigt hur eller vad man bör fokusera på. Nu får många företag tillgång till kunskap, inspiration och konkreta verktyg och kan påbörja en långsiktig utvecklingsprocess, säger Stina Almkvist, projektledare.

Annons
Annons