Mobilaris Vinner

Hans Wahlquist och Mikael Nyström tar emot utmärkelsen.

Mobilaris vann innovationstävling

Luleå Luleåföretaget Mobilaris vann Sip Strims innovationstävling Swedish Mining Innovation Award 2019.

Mobilaris vinner med sitt positioneringssystem Mobilaris Onboard. Det kan liknas vid Google Maps för underjordsgruvor, ett system som håller reda på människor, fordon och maskiner. Systemet gör det möjligt att navigera exakt i en underjordsgruva utan att det behövs dyr infrastruktur.

I juryns motivering står det:

"Vinnaren av Swedish Mining Innovation Award 2019 har med stor uppfinningsrikedom hittat en lösning som är en förutsättning för det paradigmskifte som gruvbranschen står inför. Innovationen har global potential, och är ett fint exempel på svensk gruvinnovation i framkant. Man har med stor innovationshöjd kombinerat befintliga tekniker och skapat nya flexibla lösningar som enkelt integreras i befintliga system. Lösningen som är ett steg mot Industri 4.0 i gruvindustrin bidrar till ökad personsäkerhet, bränslebesparing och ökad produktivitet." 

Det statliga innovationsprogrammet Sip Strim vill med utmärkelsen Swedish Mining Innovation Award belöna en innovation, ett projekt eller annat som varit av stor betydelse för gruv- och innovationssverige.

Sip Strim står för Strategiska innovationsprogrammet för svensk gruv- och metallutvinnande industri och är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas satsning på strategiska innovationsområden. Syftet är att stärka svensk konkurrenskraft och skapa hållbara lösningar för den svenska gruv- och metallindustrin.