Marginalen Bank

Gabriel Karlberg och Peter Malmgren, Marginalen Bank. Foto: Lennart Håkansson

Nu lanseras lån för kreativa företag

Luleå Nischbanken Marginalen Bank lanserar nu med hjälp av Europeiska Investeringsfonden ett lån för små och medelstora företag inom de så kallade kulturella och kreativa näringarna, KKN.

Små och medelstora företag, med upp till 250 anställda, inom KKN kan låna mellan 100.000 kronor och en miljon. Genom att Europeiska Investeringsfonden är med och garanterar för lånet kan banken låna ut pengar med lägre krav på säkerhet från entreprenören än vanliga banklån.

- KKN-företag är i många fall svårare att kreditbedöma än andra företag, därför är det bra att Europeiska Investeringsfonden delar på risken, säger Gabriel Karlberg, affärsutvecklare på Marginalen Bank, när han informerade om lånemöjligheten vid ett möte på Ebeneser i Luleå under onsdagen.

Nu är det premiär för "Kreatörslånet" i Sverige. Men det har funnits i några år i nio andra EU-länder, däribland Danmark. Erfarenheterna från Europa visar att det till stor del är företag inom filmbranschen, musikbranschen och dataspelsbranschen som sökt och fått lån. 

- Film är en typ av verksamhet som passar den här lånemöjligheten, liksom mindre skivbolag och bokförlag, och företag inom dataspelsbranschen, säger Peter Malmgren, försäljningschef på Marginalen Bank.

EIF garanterar för 70 procent av lånet. Det är EU som genom EIF inrättat lånegarantin inom programmet Kreativa Europa. 

– Sverige har en världsledande position inom de kulturella och kreativa näringarna och jag är mycket glad över att ha undertecknat det första svenska garantiavtalet med Marginalen Bank. Garantin skapar förutsättningar för att resten av Europa ska få ta del av ny, spännande musik, konst och andra kreativa uttryck från Sverige, säger Pier Luigi Gilibert, vd för EIF, i ett pressmeddelande.

Till de så kallade kulturella och kreativa näringarna räknas företag inom bland annat musik, konst, litteratur, muséer, dataspel, film och tv, scenkonst, fotografi, mode och design, arkitektur, media och kommunikation.

Marginalen Bank samarbetar bland annat med Almi som erbjuder kompletterande lån, och Nyföretagarcentrum. 

Annons