SSAB Presenterar Hybrit

SSAB:s vd Martin Lindqvist presenterar planen för Hybrit vid seminariet SSAB:s Swedish Steel Prize.

SSAB först i världen med fossilfritt stål

Luleå SSAB presenterar nu en plan för att bli först i världen med fossilfritt stål på marknaden.

Det gjorde man inför 400 kunder och branschaktörer vid ett seminarium i Stockholm.

Nyligen beslutade Hybrit-projektet i Luleå, där SSAB är en av ägarna, att snabba på arbetet. Den uppdaterade tidsplanen innebär att SSAB kan leverera fossilfritt stål till marknaden redan under 2026.

- SSAB ska erbjuda det första fossilfria stålet till marknaden redan 2026. Vi vill inleda partnerskap med våra kunder kring gemensamma mål så att de kan bli först i världen med fossilfritt stål i sina produkter, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB.

Att SSAB nu vill engagera sina kunder i planerna för konverteringen till en ny ståltillverkningsteknologi är ett steg i företagets ambition att öka tempot i omställningen till fossilfritt.

- Det är en helt ny marknad av fossilfria produkter som ska växa fram och det tar tid. Vi måste börja nu. Vi vill tillsammans med våra kunder hitta framgångsrika affärsmodeller för en introduktion av fossilfria produkter på marknaden redan 2026, säger Martin Lindqvist.

I Hybrit-projektet har ägarbolagen SSAB, LKAB och Vattenfall beslutat om investeringar på sammanlagt 1,7 miljarder kronor och Energimyndigheten har beviljat statligt stöd på totalt 599 miljoner kronor.

SSAB:s amerikanska verksamhet, som använder skrotbaserad elektrisk ljusbågsugn, planerar samtidigt att ställa om till helt förnybar energi år 2022 i sin produktion i Iowa. Den amerikanska verksamheten kommer också att kunna erbjuda fossilfria stålprodukter redan från 2026, med järnsvamp från Hybrit-projektet i Sverige.

Annons