Hybrit Ledning

Jan Moström, LKAB, Magnus Hall, Vattenfall och Martin Lindqvist, SSAB.

200 miljoner satsas på vätgaslager

Luleå Nu ska ett lager för vätgas byggas vid Hybrits pilotanläggning för fossilfritt stål i Luleå. 

Hybrit-ägarna SSAB, LKAB och Vattenfall satsar 150 miljoner kronor och Energimyndigheten bidrar med nära 50 miljoner kronor.

Lagret, som ska byggas på LKAB:s mark inne i Svartöberget cirka 30 meter under jord, är en viktig del i processen att tillverka stål utan kol och koks. 

– Vätgaslagringen är en viktig fråga att lösa för att få ihop helheten i Hybrit och vi är glada att vi kan nyttja delar av vår tidigare malmhamnsanläggning till det här försöket, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

I juni förra året startade bygget av pilotanläggningen i Luleå. Nyligen startade också ombyggnad av ett pelletsverk i Malmberget för att ersätta fossilt bränsle med bioolja med målet att tillverka fossilfria pellets.

Pilotanläggningarna för fossilfri stålproduktion kommer att användas från 2021 till 2024. Redan nu tittar man på möjligheten att skala upp tillverkningen genom att bygga en demonstrationsanläggning 2025, tre år före tidigare plan, för att kunna producera järnmalmsbaserat fossilfritt stål för kommersiellt bruk. Vid 2035 är målet att sälja fossilfritt stål på bred front.

Hittills har delägarna i projektet förbundit sig att investera 1,1 miljard kronor i projektet. Energimyndigheten har beviljat 600 miljoner kronor i stöd.

Annons