Barents center bygglov beviljat

Så var det tänkt. Bild: Wester+Elsner

Concent stämmer tidigare styrelse för Barents-projektet

Haparanda Concent stämmer Mikael Fahlander och den tidigare styrelsen på ett skadestånd på 95 miljoner kronor för projektet Barents Center i Haparanda.

Concent hävdar att det var ett överpris med en köpeskilling på 500 miljoner kronor för det utvecklingsbolag för Barents Center som man tog över från Mikael Fahlander. Bolaget visade sig vara värt 14 miljoner kronor, ett överpris på 486 miljoner kronor med andra ord.

Därför menar Concent att förvärvet och de efterföljande amorteringarna på cirka 95 miljoner kronor på köpereversen utgjort en olaglig värdeöverföring i strid mot aktiebolagslagens regler. Därför stämmer man bolagets tidigare styrelse, vd och "faktiska företrädare", det vill säga Mikael Fahlander, på 95 miljoner kronor. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande under tisdagen. 

Samtidigt har SVT under tisdagen skickat ut ett pressmeddelande inför sändningen av Uppdrag granskning på onsdag kväll. Enligt Uppdrag granskning har pengar som Concent betalat för att finansiera byggandet av Barents Center hamnat i bolag som Fahlander kontrollerar.

En viktig orsak till övervärderingen av projektet var de förmånliga hyreskontrakt Fahlander tecknade med Haparanda kommun, avtal som var värda 17 miljoner kronor per år i 25 år.

Concents nuvarande vd Björn Sahlström hävdar att Mikael Fahlander plockat ut pengar och fört över dem till sig själv, sin familj och sina bolag. Concents jurist Viktor Isero säger att det aldrig fanns några seriösa planer på att bygga Barents Center.

Även Haparandas dåvarande kommunalråd Peter Waara ifrågasätter om det fanns någon intention att bygga Barents Center.

Mikael Fahlander tillbakavisar kritiken och skyller på projektledaren David Lehto.

Efter Uppdrag gransknings intervjuer överväger både David Lehto och Mikael Fahlander att stämma Peter Waara, Björn Sahlström och Viktor Isero för förtal. 

Barents center skulle enligt planerna bestå av närmare 70 butiker, caféer och restauranger. En stor multiarena, Europas modernaste gymnasieskola mitt i centrum och ett högt hotell byggt över gränsen mellan Haparanda och Torneå.

Annons