Luleå på tionde plats bland stadskärnor

Luleå Luleå kommer på tionde plats när konsultbolaget WSP rankar framtidsutsikterna för 67 stadskärnor i Sverige. Även Piteå och Kiruna är med på listan. 

Faktorer som befolkningsökning, andel sysselsatta inom kunksapsintensivt näringsliv och ekonomin hos de boende i staden är avgörande för bedömningen av en stadskärnas chanser i framtiden. Det är första gången en sådan här studie görs i Sverige.

– Det har historiskt varit stort fokus på att enbart stärka handeln i stadskärnorna. Vi menar att det är viktigt att inse att stadsutveckling handlar om att stärka staden i sin helhet och även stärka den omkringliggande regionen. Går det bra för staden går det bra för regionen och vise versa. Genom att kika på hur många som bor, arbetar och verkar i stadskärnan har vi därför nu kunnat skapa en bättre bild av vad som skapar en attraktiv stad, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP.

Luleå kommer på plats 10 i WSP:s stadsbarometerindex, Piteå på plats 39 och Kiruna på plats 46, av totalt 67 bedömda städer.

Listan toppas av Jönköping, Karlstad och Lund.