Hedersdoktorer

Pär Lärkeryd och Thomas Öström blir hedersdoktorer. Foto: LTU

Pär Lärkeryd och Thomas Öström nya hedersdoktorer

Luleå Norra Skogsägarnas vd Pär Lärkeryd och företaget Climeons ena grundare Thomas Öström blir nya teknologie hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet.

Pär Lärkeryd har i sin roll på Norra Skogsägarna haft nära kontakt med universitetets träforskare vid utvecklingen av det som kallas världens modernaste såglinje, som finns på sågverket i Sävar. Med en industriell datortomograf går det att skiktröntga timmerstockar med en hastighet på 180 meter i timmen. Tack vare tekniken utnyttjas varje stock optimalt.

Thomas Öström är vd för och en av grundarna av clean tech-företaget Climeon AB, som tillverkar elektricitet av lågtempererad spillvärme från industrin och av geotermisk värme från jordens kärna. Värmekraftsteknik som tillvaratar lågtempererad spillvärme har installerats på Viking Line och Virgin Voyages fartyg, och på SSAB.

När Bill Gates, Jeff Bezos och Mark Zuckerbergs fond Breakthrough Energy Ventures valde att investera 12,5 miljoner dollar i Climeons finansieringsbolag Baseload Capital, kunde Climeon satsa mot målet – att bli globalt ledande inom förnyelsebar energi. Företaget gör nu stora framsteg på Island och i Japan, som är de mest intressanta geografiska marknaderna i världen för geotermisk värmekraft.

Luleå tekniska universitet utser varje år hedersdoktorer som en del i strävan efter öppenhet och kontakter utanför det traditionella forskarsamhället. Thomas Öström och Pär Lärkeryd promoveras till hedersdoktorer på universitets akademiska högtid den 9 november.

Annons