Peter Collin prisas av Samhällsbyggarna

Luleå Peter Collin, marknadschef för avdelningen bro på Ramboll och professor i konstruktionsteknik på LTU får utmärkelsen Årets Excellence in Civil Engineering.

Det är branschföreningen Samhällsbyggarna som ger honom utmärkelsen för hans bidrag till brobyggandet. Motiveringen lyder:

"Med sin erfarenhet och idérikedom har årets pristagare bidragit till att utveckla brobyggandet under många år. Han har i sitt arbete, som skett både i Sverige och internationellt, bland annat tagit hem ett flertal FoU-projekt till Sverige, projekt som lett till praktiskt genomförande och till kunskapsinsamling. I sin roll som professor har han också förmedlat vidare sina kunskaper till framtidens brobyggare."

- Jag blir naturligtvis väldigt glad åt utmärkelsen. Att jag som norrbottning får komma ner på fest på Berns gör ju inte saken sämre. Jag vill tacka mina kollegor på LTU och Rambolls brogäng i Luleå, som tack vare ett gott kamratskap i princip är intakt sedan jag började arbeta där 1992. De har också en del i det här priset, säger Peter Collin.

Peter Collin har bland annat arbetat med forskning och utveckling inom broar med integrerade landfästen, elementbyggda samverkansbroar och stabilitet av stålkonstruktioner. Han anordnar regelbundet seminarier på både nationell och internationell nivå, och har arbetat med projekt som Öresundsbron.

Peters arbete har uppmärksammats tidigare. Han har bland annat utsetts till Årets Brobyggare 2004, fått Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse Silverbalken 2009 och Norrbottens Byggmästarförenings stora byggpris.