Ikea Haparanda

Ikea i Haparanda.

Shoppingturism för 1,4 miljarder i Haparanda

Haparanda Besökare i Haparanda handlade för 1.412 miljoner kronor under 2018, en ökning med 2 procent jämfört med året innan.

Det visar statistik som branschorganisationen Svensk Handel redovisar i rapporten "Shoppingturism i Sverige".

En av de gränskommuner som är med i rapporten är Haparanda. Merförsäljningen, när kommuninvånarnas konsumtion räknas bort, är 1.412 miljoner kronor. Shoppingturismen har ökat i Haparanda de senaste åren.

Shoppingturismen i Sverige växer mer än detaljhandeln i stort, enligt Svensk Handel. Sedan år 2000 har den ökat med 66 miljarder. Under 2018 omsatte den 100 miljarder kronor och stod för 13 procent av detaljhandelns omsättning.

– I takt med att besökarna blir fler ökar också turismens betydelse för handeln. Vi vet att besökarna lägger en stor del av sin reskassa i handeln och det skapar nya affärsmöjligheter för våra butiker. Via e-handeln öppnas också en fin möjlighet att behålla de utländska turisterna som kunder även när de lämnat landet, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Shoppingturism kan vara både renodlad shoppingturism där shopping är syftet med resan och turismshopping där man passar på att shoppa när man ändå reser. 

Mest shoppar turister från Norge (25 procent), USA (13 procent) och Storbritannien (10 procent). Kineser står för 2 procent av inköpen men handlar mest per person.

Totalt omsatte turismen 337 miljarder kronor under 2018 och genererade 172.400 arbetstillfällen i Sverige. Enbart inom handeln skapade shoppingturismen 35.500 arbetstillfällen.

Annons