Compodium vinner drömuppdrag åt FN

Luleå Luleåföretaget Compodium har fått ett uppdrag av FN som gäller tjänster som omsätter 500 miljoner kronor per år.

Det är FN:s World Food Programme som valt Compodium för videomöten och molntjänster. Organisationen har 15.000 medarbetare spridda över hela världen. Compodiums kontrakt löper på fem år.

Compodiums grundare och vd Bengt Grahn har i många år arbetat med att företagets tjänster ska ersätta fysiska möten och minska behovet av resor. Hittills har man etablerat sig inom sjukvården där videokonferenser med hög kvalitet och sekretess är viktigt. Nu tycks tiden ha hunnit ikapp "o-resebyrån" i Luleå på allvar.

– Fram tills idag har vi varit före vår tid när vi pratat om att ersätta fysiska möten med digitala för att hålla nere på de negativa klimateffekterna av resandet. Jag vet inte om vi ska kalla det Greta-effekten men nu är marknaden redo, säger Bengt Grahn.

I avtalet med FN ingår också att andra FN-organ kan beställa tjänster av Compodium. Totalt handlar det om digitala tjänster för 500 miljoner kronor per år. De närmaste åren beräknas behovet växa till det dubbla, över en miljard kronor per år.

Compodiums nuvarande organisation med 15 anställda och 350 kontrakterade medarbetare kommer inte att räcka för de nya uppdragen.

- Vi ska växa till det tredubbla antalet anställda och en betydande del ska ske i Luleå. Vi ska försöka hitta skickliga medarbetare som vill flytta hit, säger Bengt Grahn.

Bengt Grahn räknar också med samarbeten för att klara större uppdrag. Compodium har redan i dag ett globalt avtal med amerikanska Westcon om supportjänster.

Man behöver också bredda ägandet och få in mer kapital, med minst en stark ägare som går in. Här för man diskussioner med företag, både i Sverige och utomlands.

- Vi söker en tyngre aktör med djupare fickor.  Vi märker att det finns ett intresse av att titta på svenska företag. Men det ska inte bara handla om vinst. Vi vill hitta en reskamrat som kan komplettera oss och dela vår vision om en bättre värld, säger Bengt Grahn.

Compodium har en lösning som företaget är så gott som ensamt om på marknaden. Företaget kan erbjuda pålitliga, säkra, krypterade och autentiserande digitala möten. Deltagarna kan koppla upp sig på mötet oavsett vilken plattform de använder.