Gestamp Hardtech Luleå

Gestamp Hardtech i Luleå varslar 55 anställda. Foto: Normek

Gestamp Hardtech varslar 55

Luleå Gestamp Hardtech planerar att stänga verktygstillverkningen i Tooling i Luleå. Därför varslar man 55 anställda om uppsägning.

Gestamp Hardtechs övriga verksamhet i Luleå, som sysselsätter 250 medarbetare, påverkas inte av förändringen.

- Verktygstillverkningen i Luleå lider av låga ordervolymer och överkapacitet till följd av snabba förändringar i den globala fordonsindustrin. Efterfrågan på verktygsutrustning fortsätter att falla och orsakar prispress. Konkurrenskraften viker och vi ser ingen uppgång i sikte under kommande år. I den här situationen ser Gestamp dessvärre ingen annan lösning än att konsolidera verksamheten till färre enheter och stänga Tooling i Luleå, sägerr Johan Balck, vd för Gestamp Hardtech i ett pressmeddelande.

Gestamp Hardtechs andra verksamheter i Luleå, produktion och forskning & utveckling, omfattas inte av beslutet. Målet är att efter information och fackliga förhandlingar genomföra stängningen av Tooling senast i januari 2020.

Sedan övergången från fem till tre skift och neddragningen av antalet anställda i april i fjol, har produktionsdelen utvecklats positivt. Forsknings- och utvecklingsavdelningen i Luleå kommer även i fortsättningen att spela en avgörande roll i utvecklingen av Gestamps erbjudanden, skriver företaget i pressmeddelandet.

- Vårt strategiska intresse i Gestamp Hardtech i Luleå är oförändrat. Luleå är ett världsledande metallurgiskt centrum och Gestamp är en del i det, säger Francisco López Peña, vd för moderbolaget Gestamp.