Jan Fransson Install

Jan Fransson, vd för Install. Foto: Lennart Håkansson

Install får el-entreprenaden i Hybrit

Luleå Piteåföretaget Install har skrivit ett unikt avtal med LKAB, SSAB och Vattenfall om el-entreprenaden i testanläggningen Hybrit i Luleå.

I Hybrit ska man ta fram en metod att göra stål utan kol, och därmed kunna skapa en fossilfri stålproduktion. Det kan bli avgörande för försöken att minska de globala utsläppen av koldioxid eftersom stålindustrin står för 7 procent av världens utsläpp av koldioxid.

– Det känns fantastiskt positivt att vi får förtroendet när ett sådant viktigt och världsunikt projekt ska genomföras. Uppdraget är ett bra kvitto på såväl vår marknadsposition i norra Sverige som vår höga kompetens inom el-installationer, säger Jan Fransson, vd på Install.

Energimyndigheten har beviljat 528 miljoner kronor i stöd för själva pilotanläggningen, plus att SSAB, LKAB och Vattenfall tillsammans investerar 830 miljoner kronor i projektet. Anläggningen byggs vid SSAB i Luleå. I Hybrit-projektet ingår också en pilotanläggning i Malmberget där man ska utveckla fossilfri pelletsproduktion.

Under det pågående klimatmötet i FN har ledningarna för SSAB, LKAB och Vattenfall presenterat projektet.

Install har huvudkontoret i Piteå och kontor i Luleå och Skellefteå.