Johan Eriksson blir stadsarkitekt i Luleå

Luleå Johan Eriksson utses till den nyinrättade tjänsten som stadsarkitekt i Luleå kommun. 

Johan Eriksson arbetar i dag som sektionschef inom stadsplanering på Luleå kommun. Uppdraget är att förena och samordna samhällsbyggnadsprocessen.

- Det byggs mycket i Luleå och genom att återbesätta befattningen som stadsarkitekt vill vi fortsätta förbättra brobyggandet mellan kommun, myndigheter och näringsliv. Det är viktigt för Luleås långsiktiga utveckling, säger biträdande kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

- Johan Erikssons bakgrund och erfarenhet som stadsplanerare och landskapsarkitekt är betydelsefull då frågor om arkitektur är breda och inte bara handlar om enskilda byggnadsverk utan om helhetssynen på den bebyggda miljön, säger Patrik Wallgren, miljö- och byggchef.

Johan Eriksson tillträder vid årsskiftet.

- Jag känner mig hedrad och inspirerad av uppdraget och ser fram emot att vara en kreativ samtalspart i de konstruktiva samtalen om arkitektur, både med aktörer som vill satsa och investera i byggandet av Luleå och med berörda parter inom kommunen, säger Johan Eriksson.

Det är fem år sedan Luleå kommun senast hade en stadsarkitekt som en länk mellan investerare-exploatörer och kommunen. I takt med att byggande ökat de senaste åren har behovet av funktionen växt.