Pia Huuva

Pia Huuva med Restaurang Utblick lämnar Luppioberget.

Restaurang Utblick lämnar Luppioberget

Övertorneå Restaurang Utblick stänger och lämnar Luppioberget efter att Övertorneå kommun beslutat att inte förlänga arrendet. Utblick ska istället bli en pop up-restaurang.

Pia Huuva har genom sitt bolag AB Utblick Tornedalen drivit Restaurang Utblick på Luppioberget i sex år. Restaurangen har varit med i restaurangguiden White Guide de senaste tre åren och varit plats för tv-serien Bastubaletten.

Den gångna sommaren har restaurangen haft 18 anställda och 12.000 gäster.

- Det känns fantastiskt att ha varit på Luppioberget och fått bygga upp det vi gjort. Med det i ryggsäcken är det spännande att utveckla nya tjänster och produkter, säger Pia Huuva.

Hon planerar nu att fortsätta verksamheten med utgångspunkt från byn Liehittäjä i Övertorneå kommun. Där ska det bli en mindre restaurang Utblick, som också ska fortsätta med cateringverksamheten.

- Jag vill utveckla koncecpt och varumärket Utblick med fler produkter mot besöksnäringen. Det känns mycket spännande, säger Pia Huuva.

Det handlar om fortsatta smakvandringar, på Luppioberget, i Luleå och Jokkmokk. Hon ska också lansera Utblick pop up-restaurang på olika platser under det närmsta året.

Nu ligger restaurangen ute till försäljning, med en begärd köpesumma på 4 miljoner kronor. Enligt Lars Niemi, tekniska enheten, är det ekonomiska skäl som gör att kommunen vill sälja och att det är en konsekvens av ett politiskt beslut att kommunen ska sälja alla fastigheter där man inte har egen verksamhet. När detaljplanen ändrats handlar det om cirka 1.000 kvadratmeter som är till salu. Kommunen ser helst en köpare som satsar på åretrunt-turism. Kommunen behåller vägen och parkeringsplatsen.

Annons