Fjällvandrare

Nytt stöd lanseras för besöksnäringen i norr. Foto: Andy Andersson

Besöksnäringen får nytt ekonomiskt stöd

Luleå Besöksnäringsföretag i turistregionen Swedish Lapland får ett nytt ekonomiskt stöd för att kunna behålla sina anställda under coronakrisen och utveckla sin verksamhet.

Det är Region Norrbotten och Region Västerbotten som gemensamt går in med fem miljoner kronor till ett åtta veckor långt utvecklingsprogram under maj och juni.

Det handlar om ett onlinebaserat program, som heter ASSL Upgrade. Det erbjuds nu till 100 besöksnäringsföretag. Stödet täcker deltagares lön, med ett belopp på upp till 50.000 kronor per företag.

– Vi är oerhört tacksamma för att regionerna gör detta för våra hårt prövade företag. På det här sättet kan vi fortsätta rusta företagen för framtiden och samtidigt lätta deras kostnader, säger Andreas Lind, vd för Swedish Lapland Visitors Board.  

ASSL Upgrade är en satsning som Swedish Lapland Visitors Board gör för att hjälpa företagen genom den pågående krisen. Innehållet består av en behovsinventering och konsekvensanalys tillsammans med scenarioplanering och marknadsanalyser. 

Genom insatsen från Region Norrbotten och Region Västerbotten får företagen både finansiell ersättning och ny kunskap inom affärskritiska områden. Regionernas medel går direkt till företagen. Swedish Lapland Visitors Board står för programmets innehåll och genomförande inom ramen för sin befintliga verksamhet. 

ASSL Upgrade är en specialanpassning av Arctic Spirit in Swedish Lapland (ASSL) som är destinationens eget affärs- och produktutvecklingsprogram. ASSL har utvecklats och tillgängliggjorts genom stukturfondsprojekten Destination Capacity Building in Swedish Lapland och Business Capacity Development in Swedish Lapland. ASSL Upgrade tillför kunskap inom: digitalisering, hållbarhet, affärsutveckling, marknadskännedom och värdskap.

Annons