Ingemar Drugge 2

Ingemar Drugge driver JTM Produkt i Jukkasjärvi. Foto: Lennart Håkansson

JTM levererar anläggning till Gemco Rail i Australien

Jukkasjärvi JTM Produkt levererar nu en komplett anläggning för snabba och enkla byten av hjulaxlar på järnvägsvagnar till det australiensiska företaget Gemco Rail. Det kan bli ett internationellt genombrott för företaget i Jukkasjärvi.

Gemco Rail är ett stort australiensiskt bolag som sköter underhåll av lok och vagnar för järnvägsbolagen i Australien. Företaget har nyligen fått ett stort uppdrag av järnvägsindustrin och bygger en ny verkstad i Melbourne där maskinen från JTM blir en viktig del.

- Det här kan bli ett genombrott utomlands. Australien är ett av världens gruvtätaste länder och vår maskin är anpassad för malmvagnar, säger Ingemar Drugge, ägare och vd till JTM Produkt AB.

Hittills har företaget sålt två av sina maskiner, båda till LKAB. Maskinen byter hjulaxlar på en malmvagn genom att lyfta upp vagnen och montera på nya axlar, även med last i vagnen. Ett axelbyte tar mindre än sex minuter.

- Gemcos vd skrev att han inte skådat något liknande, och det är ju bra för mig. Nu kanske andra också vill ha en sådan maskin. Vi har en spännande tid framför oss. Intressant för Kiruna och lilla JTM att vi kan gå ut i världen, säger Ingemar Drugge.

JTM har fått ordern tillsammans med Nordic Business by Tecnotrade AB, där Ingemar Drugge är delägare, och i samarbete med det australiensiska företaget King Hill.

- Smäller det här på ordentligt så behöver jag hjälp att tillverka detaljer. Och jag vill gynna företag i Norrbotten, säger Ingemar Drugge.

JTM Produkt, som även tillverkar och reparerar andra produkter till industrin, omsätter cirka 20 miljoner kronor och har cirka 15 anställda.

Annons