Lars-Göran Niemi öppnar eget mäkleri

Luleå Lars-Göran Niemi lämnar Skandiamäklarna och öppnar eget fastighetsmäkleri, med ett för branschen nytt upplägg.

Lars-Göran Niemi har varit franchisetagare åt Skandiamäklarna i Luleå i 18 år. Dessförinnan arbetade han åt HSB-mäklarna i 16 år. Nu blir han sin egen med Lars-Göran Niemi AB. Och med ett kunderbjudande som skiljer sig från det vanliga i branschen.

Istället för att ta betalt för sina tjänster i procent av försäljningspriset, erbjuder han kunden ett fast pris för uppdraget.

- Jag har länge tyckt det känts fel när kunden frågar vad det kostar och man svarar med en procentsats som ingenting säger om vad kostnaden blir. Man ska ta ett fast pris så kunden vet vad det kommer att kosta. Jag har tänkt på det länge. Branschen är väldigt konservativ. Nu är det 2020 och vi kan ändra på det, säger Lars-Göran Niemi.

Hans prislista är, inklusive moms, 45.000 kronor för försäljning av en villa, 35.000 kronor för fritidshus, 25.000 kronor för bostadsrätt och 20.000 kronor för en tomtförsäljning.

Förutsättningarna för fastighetsmäklarbranschen har ändrats i och med digitaliseringen.

- Mäklarna har fått lägre kostnader genom digitaliseringen. Vi annonserar inte i tidningar längre. Vi kan ha billigare lokalkostnader när vi inte behöver ligga centralt i gatuplanet för att folk ska se våra skyltfönster. Vi syns digitalt istället. Om vi får lägre kostnader så ska kunden få ta del av det, säger Lars-Göran Niemi.

Enligt Lars-Göran Niemi är det många franchisetagare i mindre städer som lämnar de stora kedjorna som man upplever inte ger så stort stöd längre, när teknik och hemsidor inte är särskilt svårt att hantera själv.

Lars-Göran Niemi har en anställd, Magnus Nilsson. De två har arbetat ihop i flera år. I somras flyttade de till kontorslokaler på Rådstugatan.

Före sin karriär som fastighetsmäklare hade Lars-Göran Niemi en karriär som spelare i Luleå Hockey.