Rikard Mattsson

Rikard Mattsson, delägare i Bryggmästarn i Boden AB. Foto: Lennart Håkansson

Bryggmästarn genstämmer Åbro

Boden Brygg- och aktivitetspuben Bryggmästarn i Boden går nu till motangrepp mot Åbro Bryggeri som stämt Bodenföretaget för varumärkesintrång. Nu genstämmer Bryggmästarn Åbro för att upphäva skyddet för ordet Bryggmästarens.

Det är tingsrätten i Stockholm som ska ta ställning till både Åbros stämning och Bryggmästarns genstämning.

- Det känns oerhört tråkigt att en så stor aktör som Åbro vill göra anspråk på en svensk yrkestitel och dessutom stämmer företag som använder den. Det finns ingen rimlighet i att en liten brygg- och aktivitetspub i Boden ska stå som motpart när en stor bryggerijätte rullar ut sina kanoner och vill visa sin styrka utan att föra någon dialog innan, säger Rikard Mattsson, delägare i Bryggmästarn.

Bakgrunden är att Bolagsverket godkände namnet Bryggmästarn i Boden AB, som då startade sin verksamhet i mars i år. Strax därpå fick Bodenföretaget ett varningsbrev från Åbro om namnet. Man besvarade brevet och skrev att man önskade dialog för att reda ut frågan om namnet. Åbro valde då att stämma Bryggmästarn.

Åbro har varumärkesskydd för namnet Bryggmästaren inom kategorin dryckesproduktion, men inte för restaurangverksamhet eller tjänster.

- Den dryck som Bryggmästarns säljer tillverkas av andra bolag, till exempel svenska bryggerier som Stigbergets, O/O, Svartbergets, Tjers och det lilla mikrobryggeriet Polar Brewery som hyr in sig i brygg- och aktivitetspubens lokaler. Åbros aggressiva agerande är både juridiskt och kommersiellt tveksamt. Deras skydd av ordet ”Bryggmästarens” borde upphävas för att skydda Bryggmästarn, andra bolag och Sveriges bryggmästare mot framtida stämningar, säger Jan Lindén, JBL Advokater, som företräder Bryggmästarn.

Annons