Hon ska göra parfym som doftar åkerbär och hjortron
Hon har tidigare gjort en parfym som doftar hägg och som nu säljs globalt. Det tog två år att framställa häggextraktet. Nu går hon vidare med åkerbär och hjortron.
- Det ska bli fantastiskt roligt att få föra ut dofterna av våra norrländska bär till en bransch som bara jobbar med just dofter och doftsinnet, säger Eva Henriksson.
Eftersom det nu finns en färdig process räknar hon med att det ska gå fortare den här gången och hoppas vara klar för lansering av de nya dofterna till årsskiftet.
Med hjälp av ett laboratorium i Storbritannien tas ett recept fram för hur bärens naturliga dofter ska skapas utan att man använder bären som råvara. Nästa steg, att återskapa doften i verkligheten görs i en fabrik i Frankrike.
- Det knepiga och tidskrävande är att vi arbetar i olika länder. Det blir jag som säkerställer doften, vilket innebär att doftprover skickas fram och tillbaka mellan Sverige och Frankrike. Det gäller så klart att komma så nära den verkliga doften som möjligt, men mest troligt kommer de att bli näst intill identiska när de väl är färdiga, säger Eva Henriksson.
Metoden som används kallas headspacing. Tekniken analyserar luften runt omkring ett objekt som till exempel en blomma. Analysen resulterar i ett recept på komponenter som tillsammans skapar dofter. Därefter blandas de olika doftkomponenterna för att återskapa doften och ta fram en syntetisk olja eller extrakt som kan användas vid produktionen.
Eva Henriksson kommer från Älvsbyn där hon började ta fram parfymer. Numera är bolaget baserat i Piteå men tillverkningen sker i franska Grasse.
Förra året vann Eva Henriksson guld i Global Makeup Awards Scandinavia, med en parfym, Arctic Elegance, som skapades med inspiration från försommarnätterna i Piteå.