Birgittabergvall Kåreborn

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för LTU. Foto: Tomas Bergman, LTU

AI Sweden North invigdes digitalt

Luleå Under onsdagen invigdes AI Sweden North med en digital konferens.

AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpning av artificiell intelligens, finansierat av staten och näringslivet. Uppdraget är att öka tillämpningen av AI på alla områden.

Verksamheten har varit igång i två år sedan dåvarande digitaliseringsministern Peter Eriksson tryckte på startknappen. En rad projekt är igång över hela landet.

Arbetet drivs genom sex noder i landet där den nu invigda AI Sweden North är den nordligaste. Värdorganisationer i norr är Luleå Science Park, Skellefteå Science City och Bron Innovation, ett IT-kluster i Sundsvall. Med i samarbetsprojekten är bland annat LTU och Mittuniversitet.

Det handlar inte om science fiction, vi är redan där, nu måste tillämpningen breddas och fördjupas. Vi kommer att påverkas mer och mer. Så kan man sammanfatta läget efter de olika inspelen i paneldiskussionerna.

- AI genomsyrar hela vårt samhälle, både i privatlivet och offentligheten, i precis allt vi gör i dag. Men det är inte alla som ser det. Hur använder vi det här så det blir så mycket nytta som möjligt för oss, sa LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn i paneldiskussionen.

Exempel på verksamheter där AI redan är en viktig del är självkörande bilar, drönare, fjärrstyrda kylskåp, ansiktsigenkänning och google-sökningar. Inte minst gruvindustrin i norr är involverade i projekt på området.

Annons