Tomas Lundberg (1)

Tomas Lundberg, Bodens Spritfabrik.

Bodens Spritfabrik startar gintillverkning

Boden Tomas Lundberg började med jordgubbsodling, men det blev istället gin, som nu lanseras på Systembolaget.

Tomas Lundberg drev i många år snickeri och hustillverkning i det egna företaget Bastustugan i Boden. För ett par år sedan avvecklade han snickeriet och började med jordgubbsodling under led-belysning.

- Det var jordgubbarna som lurade in mig i tankebanorna på sprittillverkning. Jag började tänka på vad man kunde göra med de jordgubbar som var för dåliga för att sälja. Att göra jordgubbslikör var ett alternativ, säger Tomas Lundberg.

Sedan kom pandemin och att sälja jordgubbar gick inte så bra. Så tanken på gin som komplement till likören, vändes istället till att göra gin till huvudprodukten. Receptet har han utvecklat själv.

- Jag är kemist i botten och företagare, så jag tar reda på saker jag behöver. Man måste vara enveten och beslutsam, säger Tomas Lundberg.

Nu har han investerat 250.000 kronor i brännare och destilleringsapparat och räknar med att investera ytterligare för att öka kapaciteten. Han vill komma upp i en kapacitet på 200.000 flaskor per år.

Det förutsätter att hans produkter kommer med i Systembolagets ordinarie sortiment. Nu vid lanseringen i januari finns hans Boden Gin i det tillfälliga sortimentet i butikerna i Boden och Luleå, och i beställningssortimentet.

Annons