Luleå kommun och näringslivet samarbetar i kompetenssatsning

Luleå Luleå kommuns arbetsmarknadsförvaltning, det kommunägda Luleå Business Region och näringslivsägda Luleå Näringsliv samarbetar i en stor satsning på kompetensförsörjning. Totalt ska drygt 15 miljoner kronor satsas under fyra år.

Det handlar om matchning mellan företag som behöver kompetens och arbetssökande med rätt kompetens, och utbildning för att skapa rätt kompetens hos arbetssökande. 

- Det gäller att hitta de bästa lösningarna för både arbetsgivare och arbetssökande. Vad behöver företagen för arbetskraft? Det är ett jättestort projekt som startar nu, säger Anna Broström, förvaltningschef på arbetsmarknadsförvaltningen på Luleå kommun, som satsar 10,4 miljoner kronor på projektet Kompetenslotsen.

Syftet är att främja näringslivets tillväxt och skapa en attraktiv region. De närmaste 25 åren planeras investeringar för 700 miljarder kronor i Norrbotten, vilket kräver tillgång till rätt kompetens, en tillgång som redan i dag är ett problem.

- Sex av tio företag har svårt att hitta rätta kompetens, säger Anders Granberg, vd för Luleå Näringsliv.

Luleå Näringsliv AB, som ägs av över 200 företag i Luleå, satsar tillsammans med kommunägda Luleå Business Region och Sparbanken Nord 5 miljoner kronor på projektet Kompetensstegen, som samarbetar med arbetsmarknadsförvaltningen. Luleå Näringslivs elva branschråd ska vara referensgrupper i arbetet.

- Genom att vi arbetar i symbios med Kompetenslotsen får vi ett större spektrum av möjligheter. Ofta gör man isolerade insatser, men nu kan vi göra det brett, säger Kjell-Åke Johansson, affärsutvecklingschef på Luleå Business Region.

Komptenslotsen som drivs av arbetsmarknadsförvaltningen är paraplyprojektet. Under det drivs Kompetensstegen. Förhoppningen är att fler projekt ska ansluta framöver.