Mycorena vann Utstickarpriset
Mycorena är en startup som utvecklar svampproteinet Promyc genom en fermeteringsprocess som omvandlar substrat av lågt värde till näringsrikt protein.
Produkten kan används som bas för olika livsmedelsprodukter som köttsubsitut eller proteinpulver. Mycorenas fermenteringsprocess kan göras helt cirkulär genom att använda restprodukter från livsmedelsindustrin som näringsämne till svampen. Därigenom bidrar Mycorenas process till att livsviktiga näringsämnen bevaras i livsmedelskedjan.
– Vi är extremt glada över att motta Utstickarpriset. Det är ett kvitto på att det vi kämpar för har en stor betydelse för livsmedelsindustrin och att vi bidrar till en hållbar framtid, säger Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena.
Årets tema för Utstickarpriset är resurseffektivitet och cirkularitet.
– Mycorena visar handlingskraft, hänsyn, nytänkande och uthållighet - värden som Polarbröd står för. De skapar på ett konkret sätt nytt värde av svinn och bidrar till ett mer hållbart, resurseffektivt och cirkulärt sätt att leva, säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd.