Patrik Grantås

Patrik Grantås, affärsområdeschef på Skellefteå Kraft.

OKQ8 och Skellefteå Kraft bygger 800 laddplatser

Skellefteå Skellefteå Kraft och OKQ8 samarbetar om att bygga 800 laddplatser på fler än 300 stationer runt om i landet. De blir därmed den största svenska aktören med nya publika snabbladdare.

Antalet elbilar ökar och för att möjliggöra hållbara bilresor räcker det inte att elbilsägare laddar  hemma eller på jobbet. Det kommer att behövas publika snabbladdare. För att göra det möjligt inleder Skellefteå Kraft och OKQ8 ett samarbete byggt på förnybar el.

Skellefteå Kraft ska inom de kommande sex åren installera minst 1.100 publika snabbladdare på cirka 400 av OKQ8:s stationer i Sverige och Danmark. Av dessa snabbladdare kommer 800 finnas i Sverige.

- Omställningen till ett fossilfritt samhälle är vår största prioritet. Att hjälpa medlemmar och kunder med deras omställning är vad vi finns till för. Vi är därför stolta att vi, tillsammans med Skellefteå Kraft, skapar förutsättningar för den här laddinfrastrukturen som möjliggör supersnabb laddning längs Sveriges vägar, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.

Effekten på de nya snabbladdarna kommer att ligga på 150 kilowatt, jämfört med dagens vanligaste snabbladdare som ligger på 50 kilowatt. OKQ8 upplåter plats vid sina stationer till Skellefteå Kraft för att etablera laddplatserna. Skellefteå Kraft investerar, driftsätter och underhåller laddplatserna.

- Det känns fantastiskt bra att vi på Skellefteå Kraft genom den här stora satsningen kan kombinera vår kunskap och erfarenhet kring att bygga upp en laddinfrastruktur och vår förnybara energi med OKQ8:s väl uppbyggda verksamhet för att möjliggöra omställningen till framtidens hållbara resande, säger Patrik Grantås, affärsområdeschef marknad på Skellefteå Kraft.

Annons