Peter Larsson blir samordnare för stora etableringar i norr

Luleå Regeringen har tillsatt en samordnare för större företagsetableringar och företagsexpansioner i Norrbotten och Västerbotten. Peter Larsson har fått uppdraget.

Flera stora företagsetableringar och investeringar pågår eller är planerade i de två nordligaste länen: Hybrit, Northvolt, Bolidens återvinningsanläggning och LKAB:s stora planer och samhällsomvandlingarna i Malmfälten. Därför har regeringen tillsatt en samordnare för att främja koordineringen av näringslivets och myndigheternas insatser.

– Dessa etableringar och expansioner skapar stora möjligheter för regional utveckling, tillväxt och konkurrenskraft samt förväntas även få stor positiv påverkan på den gröna omställningen av samhället, industrins klimatomställning och för att främja en cirkulär ekonomi, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Det handlar om att samordna investeringar i industrin med investeringar i infrastruktur, kompetensförsörjning och bostäder. Samordnaren är tänkt att fungera som en länk mellan berörda aktörer som kan bidra till att de insatser som görs på nationell, regional och lokal nivå är koordinerade och kompletterar varandra på ett bra sätt.

Uppdraget som samordnare får Peter Larsson, som är seniorrådgivare vid Sveriges Ingenjörer och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien.

Han ska genomföra uppdraget i samverkan med Region Norrbotten och Region Västerbotten, berörda kommuner, länsstyrelserna i de båda länen och Tillväxtverket.

Samordnaren ska även ha kontakter med Statens skolverk, Myndigheten för yrkeshögskolan, Arbetsförmedlingen, Sveriges geologiska undersökning och Naturvårdsverket och andra relevanta myndigheter, liksom med med näringslivet, arbetsmarknadens parter, Samverkansprogrammet för kompetensförsörjning och livslångt lärande och andra berörda aktörer.