Carole Cadwalladr

Carole Cadwalladr var huvudtalare på NMW under onsdagen. Foto: Lennart Håkansson

Carole Cadwalladr talade om Facebook på NMW

Luleå Carole Cadwalladr, journalist på The Guardian och Observer, var den som avslöjade Cambridge Analytica-skandalen och vilken roll Facebook spelade och spelar. Under onsdagen var hon huvudtalare under Norrbotten Media Week på Ebeneser i Luleå.

Hon visste inte förrän hon var på plats att hon hamnat i en region där Facebook har serverhallar och övervägande får positiv uppmärksamhet.

Hennes avslöjande har visat på Facebooks baksida och tvingat Mark Zuckerberg att vittna inför USA:s kongress om Facebooks roll i valet som Trump vann 2016. Hon har också avslöjat hur personlig information använts i Brexit-kampanjen.

- Alla data i servrarna, till exempel här i staden, styrs av ett enda företag med stor makt och det ägs av en man i 30-årsåldern, sa hon i sitt anförande och beskrev hur Facebook hanterar den makt man får genom att vi alla ger Facebook våra data. Data som sedan används för att påverka den politiska utvecklingen i många länder. En verksamhet som finansieras av företag som annonserar på Facebook.

- Vi ger dem deras data. Vi är alla en del av det. Men vi måste ställa oss frågan om det är den här världen vi vill ha.

I en efterföljande paneldebatt deltog förutom Carole Cadwalladr också Olov Carlsson, Dagens Samhälle, Linnéa Kihlström, Dagens Media och Nicke Nordmark, Kalla Fakta TV4.

Onsdagen, som var NMW:s tyngdpunkt, handlade till stor del om marknadsföring och sociala medier. Andra talare under dagen var Ulla-Karin Barrett, The Fanclub, Dan Abbott och Paul Fleming. Ebeneser var fullsatt med cirka 250 deltagare.

Annons