NMV

NMV Groups Slangmatare har utvecklats med fokus på säkerheten i bergarbete och pumpning av sprängämnen. Foto: Fredric Alm.

NMV går in starkt i år

Kiruna NMV Specialfordon börjar året starkt med en orderstock på 30 miljoner kronor.

Det handlar om olika specialfordon för främst gruvor men också för andra branscher. Bland ordrarna finns lågbyggda betongfordon, laddfordon, tankfordon och lätta specialutrustade fordon som pickuper och skåpbilar.

Laddfordonen är så kallade rasladdningsfordon som utrustas med NMV:s slangmatare, en egenutvecklad produkt som utmärker sig med lägre bullernivåer och högre säkerhet vad gäller brand och ras.

– Vår slangmatare har funnits på marknaden i sex år och resultaten är mycket goda. Det är spännande att vi nu också får förfrågningar från företag inom ort- och tunneldrivning i andra delar av världen, säger Jerry Andersson, arbetsledare på NMV Specialfordon.

Säkerheten för operatörerna är mycket viktig för fordon specialiserade på bergarbete och sprängämneshantering. Det blir allt viktigare även för kunder på andra marknader.

– Tack vare LKAB:s högt ställda krav har vi över tid haft möjlighet att bygga upp en gedigen kunskap om säkra specialfordon för gruv- och tunnelindustrin. Idag ser vi att allt fler kunder utanför Malmfälten och även i andra branscher är i behov av lågbyggda fordon med hög säkerhet och en hållbar arbetsmiljö för personalen, säger Jerry Andersson.

NMV Specialfordon är en avdelning hos NMV Group som har verkstäder i Kiruna, Luleå och Piteå. NMV Group äger också Kiruna Utility Vehicles som exporterar tunga truckar för stål- och smältverk.

NMV är förkortning för Nybergs Mekaniska Verkstad. Företagets förhistoria var med i en pjäs nyligen på Norrbottensteatern, med titeln "Nybergs Mekaniska Verkstad".

Annons